Регистрация

Дали продажбите на миньорите карат цената на Биткойн да спада?

Дали продажбите на миньорите карат цената на Биткойн да спада?

От последните дни дискутираме достигнали ли сме дъното, това ли е най-ниската цена. До момента спадът на пазара се дължи на комбината от три фактора. 

  1. Макро - промяната на тона по монетарната политика създава промяна и в цените на всички активи 

  2. Крипто - сагата Terra Luna, Celsius, Three Arrows Capital също имат пръст в кашата 

  3. Данните от пазарите и как участниците в тях реагират 

 

Един от факторите, които трябва да държим под око, и е отговорен за въпроса дали сме достигнали дъното или болката тепърва предстои, са миньорите. 

Дали спадът в цените на крипто кара миньорите да продават повече Биткойн, отколкото те придобиват за съответния месец. Дали ще трябва да продават дори и от своите резерви. Ако това се случи, резултатът ще доведе до още по-голямо напрежение за цената на Биткойн. 

 

През миналата седмица видяхме големи загуби от $7.325В в Биткойн. Това е най-голямата тридневна загуба в историята на Биткойн. 555 000 Биткойна са стигнали до смяна на собствениците си в цени между $18К-$23К. 

 

Освен това обаче данните около миньорите също забелязаха смяна на тренда. Подадени са 9 000 Биткойна от общо 50 000, които държат публичните компании за добив на Биткойн, а хаш рейтът е спънал с цели 10%. 

По въпроса се изказаха видни биткойнъри, като според Will Clemente цената на Биткойн стои на по-ниска стойност от цената на продукцията му за първи път от март 2020. Истината е разбира се, че тя трябва да е поне равна на разходите за добив, в противен случай миньорите са на загуба. 

 

Така през тази седмица Bitfarms е продала половината от своите Биткойни, за да покрие заем. С продажбата на 3000 койна, струващи около $62М компанията сподели, че ще промени и стратегията си към по-добра ликвидност и по-стабилен баланс. 

От основаването си през 2018 насам, главната стратегия на Bitfarms е била да държи Биткойн и да не продава. За да финансира развитието си и покупката на нови съоръжения бизнесът използваше заем, обезпечен разбира се с Биткойн. Смяната на пазарните условия обаче значи и смяна на позициите - поне така изглежда. 

 

Продажбата на половината от залежите на Биткойн звучи малко като margin call. Смяната на макро обстановката към рецесия се приземява директно в левъриджа, който беше вземан през бул пазара, което влияе на цените негативно. 

Виждаме го и в Terra и Celsius. Въпреки това сравнението между миньорите и останалите двама участници не може да се прави.

 

Ситуацията с миньорите продължава по следния начин. Според доклад на Arcane Research и други миньори са продали Биткойн. Графиката показва, че за януари са продадени 1500 койна, за февруари - 800, през март -1100, април - 1000, а през май - 4000 от придобитите за месеца. Докато до април темпът е бил 30-40% от добива за месеца, през май числото се изстрелва до100%. 

От Arcane смятат, че със сегашните пазарни условия, това число ще се запази. 

Докладът също казва, че публичните миньори, от които са вземани данни за проучването, отговарят за 20% от общия хаш рейт, което също е важен фактор. От 800 000 Биткойна, притежавани от всички миньори, близо 50 000 принадлежат на публични компании за добив. 

 

И докато Bitfarms сменя хода към по-добра ликвидност, Marathon Digital каза, че компанията е добре позиционирана спрямо макро динамиките и ще продължи грижливо да пази своите койни. 

Това показва, че вътре в сектора има различни динамики, базирани на нивото заеми и разходи. 

Разбира се на върха на всичко казано има и още една насока за умуване. Печалбите на миньорите са водени от цената на това, което добиват, но и от разходите им за машини и електроенергия. Още една история, която ще наблюдаваме в навечерието на глобалната енергийна криза е дали миньорите, работещи на зелена енергия ще се справят по-добре от останалите, разчитащи на обикновена такава. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога