Регистрация

Каква е разликата между 'корекция' и 'срив' при криптовалутите ?

Каква е разликата между 'корекция' и 'срив' при криптовалутите ?

Как да различим 'корекция' от 'срив' при криптовалутите ?  

Без значение дали сте отскоро в криптовалутите или имате няколкогодишен опит в сферата, трудно ще направите разлика между 'корекция' и 'срив'. Двата термина се използват толкова често, както в традиционните пазари, така и при нас. Поради тази причина, ние от altcoins.bg смятаме, че тази статия би била полезна на много от вас.

 

Какво представлява пазарният срив ?

При традиционните пазари за срив се счита, когато се наблюдава понижение в цената на даден актив с над 10% в рамките на няколко часа, до ден.

При Биткойн и останалите криптовалути обикновено такива сривове се пораждат от FUD новини. Te предизвикват масова паника в хората и по-несигурните започват да разпродават крипто активите си. Това създава домино ефект, като принуждава трейдърите с отворени лонг ливъридж позиции също да затворят (или направо да бъдат ликвидирани позициите им), за да покрият загубите. Това от своя страна понижава цената още повече.

 

При мечи пазар техническите индикатори и формации също допринасят за потенциален срив в цената на Биткойн и останалите криптовалути. Най-големите сривове в историята изглежда се катализират повече от фундаментални обстоятелства като: макроикономически събития, съобщения на големи компании и внезапни промени в международните разпоредби и политики.

 

Най-големият срив, регистриран някога в историята на Биткойн, се случи на 10 април 2013 г., малко след като американската мрежа за борба с финансовите престъпления (FinCEN) затвори крипто борсата Bitfloor и обяви, че борсите, предоставящи услуги с криптовалути трябва да са регистрирани под "money transmitters". Това доведе до огромен срив, като тогава цената на Биткойн се срина с над 73,1% за 24 часа. При цена от 259,34 долара за монета до 70 долара.

 

По-близък пример до нас е така нареченият "черен четвъртък" от 12 март 2020г. На тази дата Световната Здравна Организация обяви коронавируса за глобална пандемия. Тогава BTC се срина с 40% в рамките на няколко часа.

 

Какво представлява пазарната корекция ?

Корекцията се характеризира с постепенен спад, при който цените спадат с повече от 10% в продължение на няколко дни.

 

Изчерпването на пазара обикновенно настъпва, когато мнозинството купувачи са закупили базовия актив и не се появяват повече нови купувачи, които да подкрепят възходящия тренд. Ако поръчките за продажба продължават да се трупат, без никой от другата страна да ги купува, това обикновенно сигнализира, че пазара е прегрял и се нуждае от корекция.

Корекциите могат да бъдат предизвикани от незначителни събития, но са склонни да бъдат предизвикани и от технически фактори. Например, когато купувачите се сблъскват с доста силно ниво на съпротива и не могат да го пробият от първия път или с няколко опита.

Източник: Coindesk

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога