Регистрация

Какво е DeFi?

Какво е DeFi?

Биткойн – платежната система, в която всеки на Земята може да изпраща пари на всеки друг без посредник – беше само началото на крипто революцията. 

Хората, които създават DeFi проекти, се стремят към още по-голяма достъпност и разширяване на приложимостта им. Децентрализираното финансиране (DeFi) e възможното решение за премахването на бариерата за тези, които имат проблеми с отварянето на традиционна банкова сметка. Това обаче не е всичко - DeFi има нелимитирани възможности за развитие, а с това и нелимитирани възможности за печалби (тук е редно да кажем, че същото се отнася и за загубите).

 

Какво е DeFi?

DeFi - децентрализирани финанси

Казано накратко DeFi приложенията са финансови продукти, които работят на публичен блокчейн, като например Етериум. Една от причините голяма част от проектите да бъдат изградени върху Етериум е фактът, че благодарение на устройството на блокчейна си и възможността за изграждане на смарт контракти върху него, той прави възможен строежа на апликации по лесен начин. След така нареченото DeFi лято през 2020, започна разцветът и на други блокчейни като Solana, Binance Smart Chain и Avalanche. Те залагат на по-голяма бързина и по-ниски такси за транзакции.

 

DeFi срещу CeFi

CeFi - централизирани финанси

DeFi се изграждат без да е необходимо разрешение или одобрение от трета страта, без наличието на брокери или банки, а само чрез използването на умни договори (smart contacts). DeFi подпомагат процеса по създаване на акаунт, като за целта не е необходимо предоставяне на данни като име и адрес, а само свързване на портфейл. Технически това прави откриването на акаунти в пъти по-лесно от този в традиционна банка.

Транзакциите сe осъществяват автоматично, на база кода на самия проект, без да е необходим преглед, одобрение и верификация от трета страна. В допълнение никой не може да осъществи пряк контрол над данните, защото те са записани на публичния блокчейн. 

За разлика от DeFi, централизираните финанси (CeFi), каквито са банките и финансовите институции, изискват наличието на трета страна, която да подпомогне и/или одобри транзакцията. За откриването на акаунт е необходимо предоставянето на лична информация, а процесът може да отнеме от часове до дни. Друга съществена характеристика е, че CeFi системата притежава цялата информация и тя може да бъде манипулирана. Това създава риск за средствата и техните притежатели.

 

Видове DeFi апликации

Отпускане и вземане на заеми

След като DeFi е децентрализирана версия на CeFi, то дали съществува възможност за заемане и депозиране на средства? Отговорът е да! Сред най-популярните протоколи за целта са Aave, Maker и Compound.

Това е следващата стъпка в крипто стълбицата след закупуването на криптовалути. Предоставянето им на депозит (т.н. стейкинг) дава възможност на вашето крипто да работи и да трупа определена фиксирана или плаваща лихва, която обаче е в пъти по-висока от тази на традиционен депозит в банка. 

Първата стъпка е предоставянето на токените в ликвидни басейни (liquidity pools), които по същество са умни договори, съдържащи средства. Тези басейни захранват децентрализираните пазари, където потребителите могат да обменят, заемат или дават токени. След като добавите средствата си към басейна, официално ставате доставчик на ликвидност (liquidity provider). В замяна на заключването на вашите токени в басейна, ще бъдете възнаградени с процент от таксите, генерирани от DeFi платформата.

Платформите също предоставят възможността за заемане на крипто средства, като за целта заемателят дължи лихва за времето, в което използва средствата, до тяхното връщане. Това дава възможността за заемане на средства при ниска лихва, депозирането им в друга DeFi платформа при по-висока лихва и получаване на печалби.

 

Търгуване

В централизирани борси като Coinbase и Binance се разчита на борсата да поеме попечителството върху активите при всяка сделка. Реално активите не са ваши, докато не ги прехвърлите в студен портфейл, например Ledger. Децентрализираните борси премахват посредника, за да могат хората да търгуват директно един с друг. 

Освен това, DEXове като Uniswap и PancakeSwap позволяват на хората да намират новосъздадени токени на потенциални проекти за търговия. Липсата на проверка на протокола обаче увеличава рисковете, но също така позволява „влизане по-рано“ в нови активи, преди да достигнат до по-широки пазари и да бъдат листнати на централизираните борси.

 

Деривативи

Понякога съществуват определени ограничения в търговията на токени, и тук идват платформите за деривати. Едни от тях са dYdX и Synthetix, които позволяват на хората да правят повече от обикновена спот търговия, а именно да търгуват с ливъридж. Това най-просто казано е да залагате повече, отколкото имате или дори да създавате „синтетични активи“, които имитират традиционни акции и суровини. 

Търговията с деривативи идва както с възможност за големи печалби, така и с опция за големи загуби. Бъдете внимателни ако решите да се впуснете и да я практикувате!

.........

Ние смятаме, че DeFI ще бъдат сериозна част от бъдещето на финансовата система след години, затова залагаме много надежди на тяхното развитие. Вече съществуват много интересни проекти, даващи възможности, немислими за традиционната банкова система и дори стандартните крипто борси. Като част от нашето развитие в тази насока, с удоволствие бихме искали да представим, че скоро ще обявим наш DeFi продукт, с който да подпомогнем по-лесното навлизане на всеки в тази материя. Следвайте информационните ни канали, за да бъдете от първите, които ще научат!

Ще бъдем много благодарни, ако отделите точно 10 секунди, за да отговорите на въпроса ни в анкетата по-долу:

Успех!

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога