Регистрация

Китай на второ място по добив на Биткойн! Как е възможно?

Китай на второ място по добив на Биткойн! Как е възможно?

На крачка от почивните дни днес си говорим за нещо доста интересно в дебрите на Биткойн добива. 

В броя ни от известно време следим сагата с Luna и въпросите какво следва от тук нататък, дали проблемите ще бъдат решени, дали Do Kwon ще си остане част от проекта или ще бъде изпратен на крипто гилотината. 

 

Неговият план за възстановяване не се приема с голяма радост, а проблемите с UST определено ще имат влияние върху регулациите в близките седмици, месеци и години. 

Въпреки факта, че главният ни фокус бе над тези теми, крипто света не набива спирачки. Днес си говорим за Биткойн добива. 

 

Cambridge Center of Alternative Finance, който е част от Cambridge Digital Asset Program, ъпдейтна данните си. Последният доклад, който беше публикуван бе през миналия октомври. Той беше фокусиран на ефекта, който китайското правителство имаше върху сектора - т.н China ban. През този период глобалният хаш рейт спадна с 50%, като заедно с това повлече и цената на Биткойн. Въпреки това миньорите се справиха прекрасно! Секторът бързо се преориентира и така до края на годината видяхме нива от 193 хаша.

 

След това нещата тръгнаха с голям възход, а през февруари дори отбелязахме рекорд от 248.11 хаша. 

 

Но откъде точно идва възходът? 

Америка се превърна в глобален добивен басейн. Трендът започна още преди забраната на Китай, но тя допълнително постави фундаменталите за още по-бързо разрастване. Видяхме стотици миньори, преместващи оборудването си в САЩ, към Тексас и други крипто приятелски щатове. 

 

Проучването за първи път разглежда добива на Биткойн щат по щат. Интересна тенденция наблюдаваме и тук. На първо място в това отношение не е Тексас, покрай който имаше безброй новини, а Джорджия. Джорджия отговаря за 30.76% от хаш рейта на САЩ, а Тексас с 11.22%. На трето място идва Кентъки с 10.93%, след него Ню Йорк и Калифорния. 

Причината за водещите три щата да държат повече от 50% от американския хаш рейт е разбира се - ниските такси за енергетика в тях. 

Въпреки това има нещо, което изненадва всеки от нас. Китай отново е на ход в крипто добива. Ако предишният доклад показваше, че за юли и август хаш рейтът на Китай е бил 0, то сега страната стои на второ място по добив на Биткойн с 21.11% от глобалния хаш рейт. 

 

Казахстан -13.22%, Канада - 6.48%, Русия - 4.66%. 

 

Всичко това доказа заключението, че не само е невъзможно да се забрани използването на Биткойн, а дори и неговия добив. 

Обратно към останалите държави. Казахстан видя голям възход от 18.1% от глобалния хаш рейт през август 2021, но последваха куп проблеми след това - спиране на интернета, повишение на данъците, преследване на нерегистрираните миньори. Логично, това накара секторът да се почувства не особено добре дошъл на територията. 

 

Русия също забеляза спад от своите 11.23% от август 2021. Въпреки правителството да е про Биткойн, Централната банка на страната искаше забрана на добива на криптовалутата, а войната също има своето значение. 

Макар тези числа да изглеждат само проценти в общата купа на хаш рейта, те са от изключително значение. Те са важни както за адаптацията, така и за регулаторите, които постоянно говорят как крипто оставя своя природен отпечатък. Работата на Bitcoin Mining Council например е да събира данни за енергията от всички майнинг компании.

Макар и с текущия спад на пазара, Биткойн дългосрочно се насочва към Луната.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога