Регистрация

Крипто компаниите с достъп до ФЕД

Крипто компаниите с достъп до ФЕД

По-рано тази седмица ФЕД публикува официални насоки, чрез който „институции, предлагащи нови видове финансови продукти или с нови харти“, могат да получат така наречените „мастър сметки“ пряко при ФЕД. Тези сметки са акаунти, които позволяват на финансовите институции да имат директен достъп до клиринг и разплащателната система на ФЕД. Те са ключов фактор, тъй като дават опция за участие в местната и международната финансова система без намесата на трети страни като банки. 

 

По-конкретно насоките създават рамка, която организира кандидатстващите институции въз основа на тяхното очевидно ниво на риск. Ниво 1 ще се състои от федерално осигурени кандидати, а ниво 2 включва институции, които не са федерално осигурени, но все още са „обект на федерален надзор“.

 

Ниво 3 включва институции, които не са нито федерално осигурени, нито подлежат на федерален надзор, а по-скоро подлежат на „надзорна или регулаторна рамка, която е значително различна от и вероятно по-слаба от... федерално осигурени институции“. Custodia, Kraken и други подобни крипто банки вероятно ще попаднат в ниво 3. Това означава, че пред тях може да стои ангажимента да поддържат пълни резерви. 

 

Най-важното от новата рамка обаче е, че тя дава възможност на новаторските институции да имат директен достъп до ФЕД, вместо да преминават през трети лица, което повишава и прозрачността.

 

Освен крипто институциите на федерално ниво, се вижда и промяна в индивидуален аспект. Крипто венчър фирмата (компания за инвестиции) Dragonfly е закупила хедж фонда MetaStable Capital. MetaStable е един от най-дългогодишните крипто хедж фондове. Основан през 2014 той е инвестирал на ранен етап в проекти като Етериум, Avalanche, Cosmos и други. Фондът събра инвестиция от $650 млн през април.  

 

Една от най-интересните тенденции в този мечи пазар е как все повече и повече фондове се опитват да имат венчър дивизия. Основната причина е, че при венчър фондовете средствата се задържат за по-дълъг период от време в сравнение с ликвидните фондове. Така компанията е по-сигурна, че ще продължи да оперира.

 

Jump Crypto, част от Jump Trading Group, съобщи, че ще работи със Solana, за да създаде втори “валидиращ клиент” за мрежата. Това е софтуер, който ще подпомага със секюритизацията на мрежата и ще търси начини за подобрението ѝ. Втората интересна насока, която наблюдаваме - инвеститорите създават инструменти, които правят протокола по-използваем и сигурен, а това повишава и цената му.

 

Но има и някои сътресения. Миналата година Galaxy Digital стартира сделка по придобиване на BitGo. След забавяне на финализирането на сделката за $1.2 млрд, BitGo съобщи, че ще съди Galaxy, като очаква плащане на неустойки от $100 млн. Следвана от големите загуби от Luna фиаското, към момента Galaxy отказва да плати.

 

Очевидно една сделка не е финализирана, докато не бъде затворена напълно.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога