Регистрация

Макроикономическите сигнали рядко са били толкова объркващи

Макроикономическите сигнали рядко са били толкова объркващи

В нашия сутрешен брой често балансираме с теми от крипто и макро. И тъй като вчера бе крипто ден, то днес ще обърнем внимание на глобално ниво. Миналата седмица имахме доста положителни новини - инфлацията се оказа по-ниска дори от очакваното. Предположенията за 8.7% годишна инфлация бяха срещнати от 8.5% реално измерено покачване в цените. 

Факт е, че този процент е още висок на историческа база, но все пак е по-нисък от предходните месеци. Месец за месец инфлацията е 0%.

 

Седмицата преди данните за инфлацията разгледахме и репорта за пазара на труда, който показа, че има повишение на работните позиции от 500 000, спрямо предходния месец. По време на нашия по-задълбочен анализ обаче, стигнахме до заключението, че реално има намаление на работните места на пълен работен ден и повишение на дяла на почасовата работа. Това значи две неща - част от хората на пълен работен ден са преместени на непълен, както и, че все повече американци са принудени да търсят втора работа, за да свържат двата края.

 

Тази седмица обаче индикаторите са по-малко положителни. Индексът на производството в Ню Йорк се срина с втория най-голям процент от началото на събирането на данните от 2001 насам. Индексът се измерва от Федералния резерв на Ню Йорк и отразява поръчките и доставките в щата. Числото на фирмите, които отбелязват по-слаби бизнес условия, се е повишил двойно (43%) спрямо данните от преди месец. Последния път, когато индексът бе над 40% бе през април 2020, началото на пандемията. Но сега пандемия няма…

 

Вторите данни касаят пазара на жилищата, като процентът на увереност на строителите намалява за осми пореден месец през август. Резултатите са най-лошите от 2007 насам, като сегашните и очакваните продажби са в най-ниските нива от 2 години насам. Причините за резултатите са много - от по-високи лихви по заемите, по-високи цени на материалите заради проблемите с веригите на доставки, та чак до очаквания за криза на имотите. 

С надеждата да задържат потенциален купувач, един на пет строители споделя, че намалява стойността на имота с до 5%. И въпреки това пазарът на жилищата остава все по-малко достъпен дори от балона през 2006.  

 

Но имаше и няколко положителни индикации - индустриалната продуктивност се е повишила с 0.6% - двойно на очакванията на Wall Street. Производството на мото превозни средства бележи ръст с 6.6%. 

 

Тогава какво може да очакваме от пазара? Рецесия? Истината е, че четенето на метриките е наистина трудно към момента, ако рецесията наистина бе настанала, повишение на производителността не би трябвало да има.

 

В моменти като този, когато обичайните модели не могат да конструират икономиката, е време за промяна, но изглежда, че ще става все по-странно през следващите месеци, вместо по-спокойно.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога