Регистрация

Путин забранява крипто плащанията, край на опцията петрол за Биткойн

Путин забранява крипто плащанията, край на опцията петрол за Биткойн

Преди да започнем с главната тема на броя, която е Русия, през миналите дни крипто пазарът беше тръгнал доста нагоре, в сравнение с нивата, които виждаме от последния месец и половина. 

 

Биткойн се рееше над $23 000, а Етериум в над $1 500. Но какво точно беше това рали? Една от причините, която може да е фактор за настроението на пазара, е задаващото се сливане на Етериум 1.0 и Етериум 2.0, за което говорихме вчера. Това е едно от най-желаните събития и за някои хора от индустрията е важен момент в развитието на технологията както за крипто, така и за бъдещето на Етър. Друга причина е бързите мерки на САЩ и липсата на ФЕД да споделя информация за повишение на лихвите от 1% на следващата FOMC среща. Предишния път, когато лихвите се повишаваха с 0.75%, ФЕД хвърлиха слухове по всички медии, затова и повишението не беше изненада. Отсъствието на подобни изяви кара инвеститорите да се чувстват щастливи и да вкарват пари в рискови активи.

 

Достатъчно за пазара. Отиваме в Русия, където Путин подписа закон, с който забранява плащанията с крипто. Парламентът е подписал закона на 8 юли и той разпорежда забрана за плащане с дигитални токени за всички стоки и услуги. 

През февруари Министерството на финансите на Русия започна да изготвя законодателство за регулациите на индустрията, след като Централната банка на страната се бе запътила да търси цялостна забрана на притежаването и търгуването на крипто. С тези мерки Министерството успя да усмири банката, а Путин се намеси, насърчавайки двете институции да действат заедно. 

 

Към момента не е ясно каква е идеята зад тази забрана, но тя със сигурност не е това, което търсеше Централната банка (и по-добре). Нека не забравяме как голяма част от руските граждани нямат финансова връзка с останалия свят след влизането в сила на санкциите. Visa и Mastercard също не извършват трансфер на руски карти, използвани извън границите на страната. 

 

Къде обаче отиде идеята за покупки на петрол чрез Биткойн? Е, явно това никога не е било на масата като решение, а просто коментар от министерството. От друга страна Централната банка споделя за повишение на крипто измамите. Общо финансовите престъпления са се повишили с три пъти сравнено с 2021. 

 

Обратно към мини ралито. Както споменахме и по-горе може би то се дължи на част от положителния поглед на инвеститорите. От друга страна обаче макро обзорът не е много цветущ - имаме най-голямата инфлация в света от десетилетия насам, енергийна криза, война в Украйна и много други фактори. Надяваме се пазарът наистина да е достигнал дъното си, но винаги трябва да сме готови и за още изненади.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога