Регистрация

Репортът за пазара на труда на САЩ: има ли икономическа нестабилност?

Репортът за пазара на труда на САЩ: има ли икономическа нестабилност?

Днес дискутираме репортът за пазара на труда на САЩ, който излезе през миналата седмица и дали всъщност крие притеснения за икономическа нестабилност. 

 

По време на предходната среща на Federal Open Market Committee (FOMC) едно от най-интересните становища беше, че ФЕД спира с т.н. си “насока напред”. Forward guidance, както още е известно, се опитва да насочи икономиката в посоката, в която ФЕД би искал да я види, без да предприема някакви монетарни промени. По този начин инвеститорите взимат решения на база думите на ФЕД. С промяната, Пауъл сподели, че главен фокус ще е да взимат решения за политиката си на база докладите. 

🏖️Може би е време и за твоята лятана ваканция! Комбинирай крипто + незабравими моменти с нашата лятна промоция!

Първият по важност е докладът за инфлацията, който ще излезе през тази седмица. До следващата среща на FOMC ще излезе още един репорт, този за септември, тъй като политиците са в почивка през август. Това е най-големият фактор, който дава идея кой икономически лост трябва да бъде дръпнат. 

 

Вторият доклад по важност е докладът за пазара на труда. През последните години част от политиката на ФЕД бе фокусирана над него. В началото на пандемията бе казано, че ще позволят инфлацията да се повиши, с цел да намалят евентуалната безработица. От шест месеца насам обаче тонът е променен. За ФЕД е важно да усмири голямата инфлация, дори това да означава повишение на безработицата. 

 

Поради тази причина докладът за труда е нещото, което привлича вниманието на хората. Ако работните места започнат да намаляват, то икономиката се охлажда. ФЕД може да намали стягането на юздите, тъй като мерките им работят. Но ако работните места продължат да се покачват, то това дава място на ФЕД да бъде още по-агресивен в политиката си. 

 

Числата се калкулират по два начина. Проучването на домакинствата се отнася до 60 000 американски семейства, които дават информация всеки месец. Второто проучване е т.н establishment проучване, което взима данни за заплатите от 144 000 нефермени бизнеси, включвайки правителствени агенции. Разликата също е, че проучването на домакинствата включва агро служителите, самонаетите лица и тези, които са в неплатен отпуск. Исторически погледнато по време на пандемията establishment показва загуба на работна сила, а проучването на домакинствата може да показва повишение. 

 

Нека погледнем данните от миналата седмица. Заглавията включваха нови 528 000 работни места - повече от два пъти от очакваното, нивото на безработица е спаднало до 3.5% - най-ниското от пет десетилетия, а от юли миналата година заплатите са се повишили с 5.2%. 

 

Белият дом се зарадваха, че не сме се запътили към рецесия, но логично на първо четене числата дават индикация за още по-стегната политика от ФЕД и повишение на лихвите от 75%. 

 

Но ако погледнем доклада по-задълбочено се вижда, че нещата съвсем не са толкова елементарни. През юли 239 000 са напуснали пазара на труда, поради пенсиониране или нежелание да работят. 303 000 души са се преместили към работа на непълен работен ден - част от тях са хора, които са работили на пълен работен ден, но поради икономическата нестабилност намалява заетостта. Значително е намалението на местата на пълен работен ден - 71 000, което означава, че повече хора са принудени да работят и търсят почасова работа и втора работа. 

 

И това изглежда акуратно - все пак видяхме два месеца с негативен БВП, повишение на лихвите от ФЕД, големи компании, забавящи наемането. Това води до по-малко средства, влизащи в семейството, а оттам и по-малко пари, което повишава търсенето на нова работа. 

 

С повишаващата се инфлация американците са принудени да вземат и още повече кредити. През последното тримесечие нивото на кредитен дълг е било $46 млрд, повишение от 13% на годишна база. 

Повишаващите се разходи за живот карат хората да теглят още повече заеми, за да могат да се справят към момета. 

 

Така разгледан докладът за пазара на труда изглежда доста по-различно от първоначалното му преглеждане. Реално действията на ФЕД имат голямо отражение на икономиката и как се развива тя. Дали обаче Пауъл ще си позволи да бъде агресивен по време на срещата през септември зависи над 50% от доклада за инфлацията, който отново ще бъде разгредан в нашия блог.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога