Регистрация

Сливането на Етериум може да е по-скоро от очакваното

Сливането на Етериум може да е по-скоро от очакваното

След няколко поредни години в чакане на сливането на Етериум, то се оказа, че може да се случи дори по-рано от очакваното. Ура! 

 

Според един от членовете на Блокчейн общността ъпдейтът, който ще промени коренно структурата на Етериум, ще се случи на 15 или 16 септември, вместо предвиденото за 19 септември. 

 

И нещата изглежда вървят в правилната посока. По-рано тази седмица тестнетът Goerli премина напълно успешно и безпроблемно. Това накара голяма част от инвеститорите да насочат инвестициите си към Етър, който през последните седмици расте с безспирна скорост. Криптовалутата е нагоре с над 70% за последните 30 дни, като в момента на писане сменя ръце в $1888. 

 

Друга причина може би е положителният изглед на пазара и нивото на инфлацията в САЩ. Във вчерашния брой отбелязахме, че инфлацията е по-ниска от очакваното - 8.5%. Надеждите за достигнал пик на повишение на цените, а с това и край на повишенията на лихвите с 75 пункта допълнително засилиха лавината от долари, вливащи се в Етър. 

 

Остават още два ъпдейта, които ще завършат напълно цикъла към преминаването на Етериум към proof-of-stake. Това са Bellatrix, който е предвиден за 6 септември и Paris, който ще се осъществи веднъж щом хаш рейтът на Етър достигне определено ниво. 

 

И тогава Етериум ще финализира пътят, който върви от десетки месеци. Преминаване от proof-of-work към proof-of-stake. 

 

Новия консенсус механизъм ще направи мрежата много по-енергосъобразна, като според някои проучвания тя ще използва до 99% по-малко енергия, сравнено със сега. В допълнение големите такси от около $600 в пикови моменти също би трябвало да останат в историята. Сливането ще намали таксите, с което ще даде възможност за развитието на следващото ниво на DeFi и NFT сферата. 

 

Сливането обаче не се среща с позитивен поздрав от тези, които са инвестирали милиони долари в съображения за добив на Етериум. С цел да не оставят своите машини да събират прах, те кроят план, при който ще направят т.н fork и ще продължат да оперират на POW. Fork е когато миньорите не могат да стигнат до консенсус и разделят мрежата на две самостоятелни части. Такъв бе случая с Етериум Класик и Етериум, като по-разпознатата мрежа остана Етериум. 

 

Миньорите обаче не са единствените с неясни планове, крипто компаниите също срещат раздвоение на своите решения и обмислят fork. Какво обаче предстои за Етър ще разберем след малко повече от месец. 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога