Регистрация

Всеки иска да създаде Bitcoin Rollup...

Всеки иска да създаде Bitcoin Rollup...

Здравейте, приятели!

Напоследък проектите, които твърдят, че изграждат биткойн rollup, започнаха да се появяват като гъби след дъжд. Но само преди няколко месеца Bitcoin rollup-ите се смятаха за невъзможни. Нека разгледаме по-отблизо защо това стана възможно и как изглежда сега пейзажът на решенията на ниво 2 на Биткойн.

 

Основни изводи:

 

Bitcoin rollup-ите станаха възможни след приемането на Taproot ъпгрейда и въвеждането на BitVM.

 

Понастоящем най-големите и най-използвани решения за скалиране на Биткойн са Lightning Network, Rootstock sidechain и Stacks.

 

BitVM позволява създаването на т.нар. суверенен rollup - вид rollup, който работи, без да разчита на смарт контрактите и сетълмент слоя на основната верига за верификация.

 

Zk-rollups като zkSync или Starknet не са съвсем възможни в Биткойн, така че трябва да се внимава с проекти, които изскачат от нищото и твърдят, че изграждат Bitcoin zk-rollups.

 

Отключването на ликвидността на Биткойн отдавна е мечта, която сега е напът да се превърне в реалност.

 

Биткойн rollup-ите ще преобразят криптопазара и вероятно ще направят много вериги ненужни.

 

Основи на скалирането на Биткойн

 

Първо, нека да изясним определенията. Според трилемата за скалируемост един блокчейн не може да бъде едновременно скалируем, сигурен и децентрализиран; възможна е само комбинация от две от трите възможности едновременно. Двете най-сигурни, децентрализирани и използвани едновременно блокчейн вериги са Биткойн и Етериум. За да решат трилемата и да постигнат скалируемост на тези две, разработчиците започнаха да изграждат допълнителни мрежи от слой 2 (L2), свързани с основната верига. По този начин Layer 2 е събирателен термин, който описва специфичен набор от решения за скалиране на блокчейн.

 

Съществуват три основни типа Layer 2: странична верига, канал на състоянието (state channel) и rollup. Всеки тип има своите предимства и недостатъци, но като цяло rollup се оказва най-доброто решение. И за разлика от каналите на състоянието и страничните вериги, rollup-ите напълно наследяват сигурността на основната верига. В момента сме свидетели на разцвета на rollup-ите в Етериум: трансакциите там стават все по-евтини, а екосистемите - все по-богати. Дори най-голямата странична верига, Polygon, се насочи към изграждането на собствена екосистема за rollup.

 

Проблемът на Биткойн е, че първоначалната му архитектура не позволява създаването на rollup-и. Такъв беше случаят преди да бъде въведена актуализацията Taproot, която направи технически възможни rollup-ите на Биткойн, и преди да бъде въведена концепцията BitVM, която предложи теоретична рамка за това как точно може да се направи това. Но преди да се задълбочим в ерата на BitVM, в която навлязохме, е важно да подчертаем решенията, които се появиха преди това.

 

Епоха преди BitVM

Съществуват много повече от трите решения по-долу, които претендират за скалиране на Биткойн: мостове, DeFi платформи, custodian и др. Ние обаче решихме да не ги вземаме предвид поради ограничената им функционалност или потребителска база.

 

Rootstock 

Rootstock, често наричан RSK, е странична верига, съвместима с EVM, която беше пусната през 2018 г. RSK използва синтетична версия на BTC като газова монета, добита чрез сливане и двустранно обвързана, наречена Smart Bitcoin (RBTC). Консенсуалният протокол за сливане позволява на миньорите да добиват RBTC паралелно с BTC и ги възнаграждава с допълнителни такси за транзакции. Механизмът two-way-peg позволява автоматично прехвърляне на BTC между главната и страничната верига чрез заключване на BTC в главната верига.

 

Понастоящем около 47% от миньорите на Биткойн се занимават с обединено добиване. Високото ниво на приемане на обединения добив обаче не гарантира успех. Към момента на писане на статията общата заключена стойност (Total Value Locked - TVL) на RSK възлиза на около 150 млн. долара, което е скромно в сравнение с най-добрите Layer 2 на Етериум. Въпреки това TVL на RSK показа устойчивост по време на мечия пазар, което показва по-добра устойчивост от много други вериги. Има обяснение: дълго време RSK оставаше единствената платформа за смарт контракти за Биткойн DeFi.

 

Основните проекти на Rootstock са:

 

Инфраструктурна рамка на Rootstock (RIF). RIF предлага набор от протоколи за разработване на dApp, RNS Name Service, RIF портфейл, RIF Lumino Network за канали на състоянието от Layer 3, RIF Marketplace за децентрализирани услуги, RIF governance token и др.

 

Sovryn. Sovryn е DeFi платформа, която предлага услуги за търговия, кредитиране и заемане на средства, като нейният управленски токен е SOV, а стейбълкойнът е DLLR. 

 

Money on Chain. Money on Chain въвежда смарт контракти за създаване на стейбълкойни, като използва MoC токени за управление и RBTC като обезпечение за DOC (Dollar on Chain), ERC-20 стейбълкойн, обвързан с USD.

 

BabelFish. BabelFish е cross-chain stablecoin протокол, който обединява ликвидност от различни вериги и емитенти в общия stablecoin XUSD. 

 

Lightning Network

Lightning Network е peer-to-peer протокол за създаване на платежни канали между две страни, стартиран през 2019 г. от Lightning Labs. За да отворят канал, страните блокират известно количество BTC, което след това се използва за трансакции между тях. Тези трансакции се извършват извън веригата, като се заобикалят потвържденията на миньорите и се позволяват неограничени преводи, докато каналът остане отворен. Каналите могат да бъдат затворени по взаимно съгласие или по искане на една от страните, като финалната трансакция в биткойн веригата записва балансите за затваряне.

 

Lightning е широко разпространена в бизнеса, търговията на дребно и сред Биткойн максималистите, като досега остава най-успешният Layer 2 на Биткойн. Основните показатели за приемане са:

 

Брой отворени канали. Към момента на писане на статията има повече от 62 000 отворени канала:

 

Капацитет на мрежата, който показва броя на заключените BTC в Lightning Network. Към февруари 2024 г. капацитетът на мрежата е повече от $230 милиона в BTC:

 

Инфографиките показват, че ръстът на ключовите показатели не е бил експлозивен дори по време на бичия период, като в същото време крипто зимата не е предизвикала спадове, за разлика от други мрежи, което предполага органичен и устойчив растеж. Основната бариера пред по-нататъшното разрастване е все същата - ограниченият набор от случаи на използване. С появата на нови решения напоследък станахме свидетели на спад в използването на Lightning. 

 

Stacks

В сегашното си състояние Stacks не е нито странична верига, нито state chanel, нито rollup. По-скоро това е абстрактен слой или софтуерен стак върху веригата на Биткойн. Stacks е свързан с Биткойн чрез механизма за консенсус Proof-of-Transfer (PoX), който функционира успоредно с Proof-of-Work на Биткойн, като обработва транзакциите във веригата на Биткойн и закрепва метаданните на блоковете на Stacks към блоковете на Биткойн. Този двоен механизъм за сигурност включва както миньори на BTC, така и притежатели на STX, при което притежателите на STX допринасят за консенсуса и печелят BTC чрез процес, наречен "stacking". По този начин Stacks добавя функционалност към Биткойн, но във веригата на Биткойн няма потвърждения за транзакции.

 

Тъй като решенията на Биткойн Layer 2 имат за цел да отключат стойността на BTC за DeFi ликвидност, е необходимо създаването на някакъв вид синтетични версии на BTC. Понастоящем wBTC на Етериум е основен източник на ликвидност с пазарна капитализация от 7,6 млрд. долара към февруари 2024 г., като същевременно представлява малка част от стойността на Биткойн и предизвиква опасения за доверието. В планирания ъпгрейд Nakamoto, Stacks ще въведе sBTC, предлагайки по-ненадеждна версия на синтетичен Биткойн без допълнителни Trust Layers, благодарение на постоянната синхронизация на Stacks с мрежата на Биткойн. В очакване на това Stacks преживя приток на ликвидност и внимание през последните няколко месеца.

 

Ключовите протоколи на Stacks включват:

 

ALEX Lab. ALEX е основният DeFi хъб в рамките на Stacks, включващ DEX с книга за поръчки за търговия с BRC-20 токени, стартова площадка и BSC мост.

 

Arkadiko. Arkadiko предлага USDA, стейбълкойн, свръхкредитиран със STX, ALEX и sBTC в бъдеще.

 

Hiro: Hiro предлага инструменти за разработване на приложения върху Биткойн, включително решения за разгръщане и скалиране, заедно с най-разпознаваемия Stacks Leather (бивш Hiro) портфейл.

 

Как станаха възможни Bitcoin Rollups?

Веригата от събития започна с актуализацията Taproot през ноември 2021 г., която осигури техническата възможност за rollup. Появата на Inscriptions и Ordinals привлече широко внимание към екосистемата на Биткойн, като даде да се разбере, че Биткойн вече не е просто висококачествен криптоактив, а нещо повече. И накрая, появата на BitVM въведе възможността за rollup-и в Биткойн и предложи теоретична рамка за създаването им.

 

На 9 октомври разработчикът Робин Линус от ZeroSync представи концепция, наречена BitVM, която позволява да се извършват всякакви произволни изчисления в блокчейна на Биткойн, без да се променя консенсусът. В BitVM цялата логика на изчисленията е изнесена извън веригата, докато в основната мрежа на Биткойн единственото, което остава да се направи, е да се оспори несправедливият резултат. На практика BitVM превръща Биткойн в Turing complete system, подобно на Ethereum Virtual Machine. 

 

BitVM променя много; тя позволява създаването на така наречените суверенни rollup-и. Суверенният rollup е вид rollup, който работи, без да разчита на смарт контракти и сетълмент слоя на веригата майка за верификация. Вместо това процесът на верификация се извършва в самия rollup, което позволява суверенните rollup-и да бъдат реализирани в блокчейн вериги без смарт контракти, като Биткойн. В този смисъл BitVM е рамка, която въвежда peer-to-peer връзка с основната верига на Биткойн и санкции за false proof. Но засега единствената реализирана функция е нулева проверка за самото доказателство без санкции за това, че е невярно. 

 

По отношение на взаимовръзката с основната верига на Биткойн rollup-ите приличат повече на Lightning Network, отколкото на rollup-ите на Етериум. Zk-rollups като zkSync или Starknet не са напълно възможни в Биткойн, така че трябва да се внимава с проекти, които се появяват от нищото и твърдят, че изграждат Bitcoin zk-rollups. Съществуват проекти, чиито екипи просто искат да печелят пари от една нашумяла тема, използвайки неосведомеността на обикновения потребител. Така или иначе, схващането за това какво е възможно в Биткойн се промени значително.

 

Ерата на BitVM

Независимо от факта, че много от представените по-долу проекти използват решения, които не са пряко свързани с BitVM и са се появили по-рано, смятаме, че е правилно да ги поставим в един ред.

 

Проекти на високо ниво:

Taro от Lightning Labs. Taro е протокол от Layer 3, който позволява създаването на различни активи в мрежата на Биткойн, включително стейбълкойни, и отключването им в Lightning Network. В момента е в Testnet.

 

RIF rollup от Rootstock Infrastructure Framework. RIF претендира за изграждане на rollup, ориентиран към плащанията, но напоследък няма актуализации. Екипът на RIF по принцип притежава страничната верига RSK, така че може да се очаква нещо като опит за изграждане на екосистема, подобна на това, което прави Polygon, но върху Биткойн. RIF е управленски токен за всички продукти на RIF.

 

Неизвестен rollup от Taproot Wizards. Taproot Wizards е групата, която стои зад Биткойн инскрипциите, която с цел скалиране на BitVM иска да възроди един от оригиналните опкодове, наречен OP_CAT, който беше деактивиран от Сатоши Накамото през 2010 г. поради опасения за уязвимост. OP_CAT може да подобри създаването и управлението на токени, както и проверката на данните. Тъй като Биткойн се разрасна и укрепна, OP_CAT вече не представлява заплаха за уязвимост.

Според публично достъпната информация Taproot Wizards работят по rollup проект. Все още не са налични подробности относно този rollup. Екипът на Taproot Wizards наскоро пусна колекция от ординали с 3333 изображения на котки, наречена Quantum Cats. Тази колекция потенциално ще бъде свързана с rollup.

 

Sovryn Layer. Sovryn Layer е суверенен проект за rollup от екипа на Sovryn. Sovryn има за цел да създаде платформа за суверенни rollup с единен DeFi център в рамките на Sovryn. Понастоящем съществува само оригиналната платформа Sovryn DeFi на RSK с токена SOV и стейбълкойнът DLLR. 

 

Citrea by Chainway. Екипът на Citrea изгражда своя суверенен rollup в продължение на повече от година. Подходът на Citrea включва интегрирането на BitVM, което ще повлияе на начина, по който се разгръщат смарт контрактите в Биткойн. Понастоящем е в Pre-testnet без токен.

 

Botanix. Botanix е EVM-съвместим Биткойн Layer 2, подсигурен от Spiderchain, разпределена мрежа от мултисегменти, които подсигуряват всички реални BTC на Botanix. В момента е в Testnet без токен.

 

Babylon Chain. Babylon е модулна блокверига на Cosmos, която подсигурява rollup-и чрез залагане на BTC в блокверигата на Биткойн. Без мостове и свързаните с тях рискове. Наскоро приключил цикъл за 18 млн. долара от Polychain, Hack VC и др. Понастоящем е завършила първата фаза на Testnet, без токени.

 

Merlin Chain. Веригата Merlin е EVM-съвместим Layer 2 на Биткойн, изграден на базата на местни активи, протоколи и продукти на Биткойн и захранван от BitmapTech, Particle и Polygon. Проектът има дълъг списък с инвеститори и много влиятелни личности в Twitter. Понастоящем е в Mainnet без токен.

 

Мрежата B² (Bsquared). B² Network е EVM-съвместим zk-rollup проект, подкрепен от Hashkey Capital, OKX Ventures и други. В момента е в Testnet без токен, но с точкова система. 

 

Проекти от средно ниво

Bison. Bison има за цел да изгради Биткойн zk-rollup, базиран на zk-stark технологията и Ordinals. В момента е в Testnet без токен.

 

BounceBit. BounceBit е проект за Bitcoin Layer 2, който предлага stacking на BTC. В момента е в Testnet с токен AUCTION и програма за точки.

 

BOB (Build on Bitcoin). BOB е съвместим с EVM проект за rollup от екипа на Interlay. В момента е в Testnet без токен.

 

LumiBit. LumiBit е EVM-съвместим zk-rollup проект, базиран на технологията на Scroll; предлага пълна EVM еквивалентност и абстракция на сметките в BTC. В момента е в Testnet без токен.

 

Rollux. Rollux е EVM-съвместим rollup проект на Syscoin, изграден с OP stack. Твърди, че е първият и най-сигурен rollup на Биткойн и официален L2 на Syscoin. В момента е в Testnet без токен.

 

Rollkit. Rollkit е модулна рамка за суверенни rollup-и, задвижвана от Celestia. В момента е в Testnet без токен.

 

Bevm. Bevm е съвместим с EVM биткойн Layer 2, който твърди, че изгражда свой собствен стак. В момента е в Mainnet с токен BEVM.

 

Omni Layer. Omni Layer е доставчик на софтуер и платформа за активи върху Биткойн, която предлага портфейлни услуги и собствен блокчейн експлорър. В момента е в Testnet с токена OMNI.

 

Hacash. Hacash предлага многослойно решение за скалиране на Биткойн, базирано на еднопосочен трансфер, скалиране на store of value, плащания, приложения и икономически модели на Биткойн. В момента в Testnet без токен

 

Проекти от ниско ниво

 

U Protocol: U Protocol е съвместим с EVM Layer 3, подкрепен от Arbitrum, AnyTrust и Celestia. Понастоящем в Mainnet с YOU governance token и uBTC gas token.

 

SatoshiVM. SatoshiVM описва себе си като Bitcoin zk-rollup. Проектът наскоро се популяризира в X (Twitter) със съмнителна продажба на токени. В момента е в Testnet с токена SAVM.

 

MAP Protocol: MAP Protocol Описва себе си като Биткойн Layer 2 за peer-to-peer cross-chain оперативна съвместимост. В момента е в Mainnet с MAP токен.

 

Bitlayer. Bitlayer се описва като първия еквивалентен на сигурността на Биткойн Layer2, базиран на BitVM. В момента е в Pre testnet без токен.

 

ROOS. ROOS описва себе си като първото решение на Layer 2 за Биткойн, използващо zero-knowledge rollup технология. В момента е в Testnet без токен.

 

Elastos. Elastos е базирано на слято добиване на Bitcoin Layer 2. В момента е в Mainnet с ELA токен. 

 

Gelios. Gelios изгражда Dapp слой за Биткойн екосистемата. Понастоящем в Testnet, без токен, има програма за точки.

 

BitRoot. BitRoot твърди, че е първият програмируем протокол за издаване на активи в Биткойн. В момента в Testnet има отворена регистрация за токена IDO.

 

Биткойн Endgame

 

В ерата преди BitVM бяха демонстрирани ограничени, но значими опити за скалиране на Биткойн, като например страничната верига Rootstock, Lightning Network и Stacks, всяка от които допринася по уникален начин за Биткойн и неговите възможности. Въпреки това тези решения, макар и пионерски, загатнаха за неизползвания потенциал, който очаква да бъде използван чрез по-усъвършенствани технологии.

 

Обновяването на Taproot с последвалото въвеждане на BitVM предвещават квантов скок, позволяващ създаването на zero-proof knowledge-based sovereign rollups, като по този начин разширяват обхвата на постижимото в мрежата на Биткойн. Отключването на ликвидността на Биткойн отдавна е мечта на разработчиците, Биткойн максималистите и всички, които участват в криптовалутите; сега то се превръща в реалност. Това е крайната цел на Биткойн, която ще направи почти всички от L1 веригите ненужни.

 

Източник: cryptorank.io

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога