Регистрация

Възходът на скептицизма около дигиталния долар

Възходът на скептицизма около дигиталния долар

Едно от нещата, които със сигурност знаем до момента за САЩ е, че крипто няма да бъде забранено, но ще бъде регулирано. Преди това да се случи обаче, ще се нагледаме на още по-голяма вихрушка от коментари около различни регулатори. 

 

CBDC (дигитални валути на Централната банка) ще са под прожектора в днешния брой, като започваме с реч на Майкъл Сю, глава на OCC (Office of the Comptroller of the Currency). 

 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

 

По спомени преди Майкъл позицията бе заета от Браян Брукс, който в момента е CEO на Bitfury и е бил част от Coinbase. По време на неговия мандат OCC се разгърна по отношение на интеракциите на традиционните банки с крипто, особено по отношение на стейбълкойните. Сю от своя страна срещна натиск за премахване на част от политиките, които бяха започнати от Брукс. Той обаче не е краен, а взима отношение точно по средата. 

По време на реч пред Института за клиринг и банкова политика миналата седмица, Сю сподели, че традиционните заемодатели са задължени да търсят позволение преди всяка една крипто дейност и да гарантират нейната сигурност. Разбира се, той има предвид колапса на Тера екосистемата, която пръсна зараза от банкрут в няколко платформи и накара критпо борси да затворят врати. Това обаче за щастие не повлия на федерално регулираните банки и именно Сю смята, че поддържането на дистанция между двете системи трябва да продължи поне към момента. 

 

Що се отнася до влиянието, което ОСС може да има по отношение на крипто, те са тясно вкопчени в регулациите на стейбълкойните и CBDC. 

С това нека да преминем към ФЕД. Предишният съветник на Ripple Labs Майкъл Бар се възползва от дебютната си реч като Заместник-председател по надзора на Управителния съвет на ФЕД, за да призове за банкови регулации, насърчаващи използването на крипто. “Планираме да работим с други банкови регулаторни агенции, за да гарантираме, че крипто дейността в банките е добре регулирана въз основа на принцип на същия риск, същата дейност, същата регулация, независимо от технологията, използвана за дейността.” Той също адресира, че частните стейбълкойни, като USDC, са се провалили да подпомогнат масовата адаптация на хора без банкови акаунти в системата. 

 

По отношение на дигиталния долар, Бар не се поколеба да каже, че ФЕД е накрая на опашката, след като Конгресът и Белият дом вземат решение: “не съм в кризисна необходимост от издаване на CBDC” - каза той. 

 

Част от темите бяха засегнати в реч и на друго официално лице на ФЕД - Лил Брейнард говори на същото събитие, на което и Майкъл Сю. Тя е отговорна по отношение на проекта за дигиталния долар, така че мнението ѝ по въпроса e важно. 

„Стейбълкойните са една от тези области, които мисля, че имат най-голям потенциал за риск, ако не са правилно регулирани и разбира се тези рискове могат лесно да се разпространят в основната финансова система поради текущото им естество”. Що се касае до CBDC тя сподели, че не мисли, че са подходящи към днешна дата, но виждаме финансовата система да върви към дигитализация с всеки изминал ден. Брейнард допълни и за новата система, която ФЕД разработва и се очаква да бъде пусната между май и юни следващата година. Идеята зад нея е да замени съществуващата клиринг система между банките. Към момента транзакцията се извършва, но често са необходими 2-4 дни за показване на баланса в акаунта на клиентите. Системата ще доведе до инстантни преводи между клиенти, бизнеси и банки. 

 

Някои смятат, че това е стъпка към CBDC, макар че системата ще подпомага преводите и няма да дава достъп на клиентите да правят интеракции директно. 

 

И ако досега не се вижда нито напредък, нито крачка назад от всички изброени лица, то Неал Кашкари, ФЕД Минесота, го направи пикантно. “Гледам с доста скептицизъм, продължавам да питам всеки във ФЕД и извън ФЕД какви са проблемите, които решава [дигиталният долар]”. “Виждам защо Китай го прави - те искат да държат под око всяка една транзакция … но не разбирам защо американският народ ще е съгласен”. 

Президентът на ФЕД, Атланта Рафаел Бостик, пък казва, че “поне най-базовият слой от двете [стейбълкойни и CBDC] са необходими”. 

 

След толкова цитатите и мисли, може да заключим, че наистина има нарастващ скептицизъм във ФЕД по отношение на стейбълкойните. Фактът, че комуникацията по темата има толкова високи бариери обаче може да се приема и като гаранция, че ако се изготви регулация, тя ще бъде съобразена във всеки един малък детайл. 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога